Subiectul lunii pe piața globală

2022 în urmă, 2023 înainte

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Acesta este ultimul buletin al anului 2022, şi înainte de a trimite acest an în istorie, e un moment oportun să facem o scurtă recapitulare.

Momentul cu cel mai mare impact asupra piețelor financiare a fost invazia Rusiei în Ucraina, agravând criza energetică şi perturbând şi mai mult lanțurile de aprovizionare cu impact direct asupra inflației. Inflația ridicată, de două cifre în majoritatea țărilor, a fost cea care a forțat guvernatorii Băncilor Centrale să ia decizii cu o rapiditate nemaiîntâlnită. Politicile monetare restrictive, prin reducerea achizițiilor de obligațiuni și creșterea ratelor de politică monetară s-au răspândit în întreaga lume. Mulți economiști se grăbesc să declare că anul 2022 marchează încheierea erei banilor ieftini.

COVID a avut un impact redus în ţările vestice dar China, a doua cea mai mare economie mondială a trecut prin multe valuri de infectări în care a fost nevoită să impună carantină în orașe şi regiuni întregi. După tulburări publice restricțiile dure par a fi revizuite și relaxate.

Toate aceste turbulențe au făcut ca prețurile acțiunilor să înregistreze printre cele mai mari pierderi din 2008 și până în prezent. Iar inflația și creșterile masive de rate de dobândă au făcut ca investițiile în obligațiuni să marcheze pierderi și mai mari, fiind un an dificil pentru orice tip de investitor.

Clasa de active Performanța din ultima lună (30.11.2022-31.12.2022) Performanța din ultimul an (1.1.2022- 31.12.2022) Performanța din ultimii 5 ani (1.12.2018 -31.12.2022)
Acțiunile pieței americane - S&P 500 -5.77% -18.13% 56.77%
Acțiunile piețelor europene  - Euro Stoxx50 -4.04% -8.55% 26.94%
Obligațiunile americane -S&P US Treasury Bond -1.04% -16.47% -3.17%
Obligațiunile germane - Bloomberg Germany all gov bonds -4.32% -17.82% -10.07%
Petrol - Brent oil -3.98% 93.71% 173.80%
Aur 3.44% 0.44% 39.90%

*Performanța este reprezentată de rentabilitatea totala, incluzând dividendele reinvestite sau cupoanele

Ratele de dobândă în SUA la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani

FED (Banca Centrală a Statelor Unite ale Americii) a continuat lupta împotriva inflației și în decembrie și a mărit rata de dobândă cu jumătate de punct procentual până la nivelul de 4.25%-4.50%, marcând o creștere de 4.25 pp în 2022 și una dintre cele mai rapide creșteri din 1980 și până în prezent. Deși FED a redus ritmul creșterilor la 0.50 pp față de 0.75 pp din ultimele luni, discursul ulterior nu a fost prea blând pentru piețele financiare. Mai mulți membri ai Comitetului Federal pentru Piață Deschisa (FOMC) au subliniat că scopul e să reducă rata de inflație la 2% într-o perioadă rezonabilă de timp și ratele de dobândă vor rămâne la nivel ridicat până când acest obiectiv este atins, spulberând rapid speranțele investitorilor că FED își va schimba abordarea și va reduce rata de dobândă, pe măsură ce riscul recesiunii va crește.

Și Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ritmul creșterilor la 0.50 pp dar a transmis un mesaj chiar mai dur decât FED, susținând că vor continua să majoreze într-un ritm susținut şi vor face tot ce este posibil pentru a reduce inflația. Un mesaj așa puternic nu am mai auzit de la celebrul discurs al fostului președinte al BCE, Mario Draghi, din 2012 când a declarat că va face tot ce este posibil pentru a susține moneda unică europeană. Deși inițial părea că BCE se află încă într-o stare de negare că inflația a ajuns la un nivel periculos pentru economie, acum, decizia e clară că nu se va lăsa convinsă de o ușoară decelerare a inflației.

Banca Japoniei la rândul ei a șocat investitorii cu o decizie surpriză de a mări banda de control a curbei obligațiunilor, permițând obligațiunilor cu maturități de 10 ani să oscileze cu +/-0.50pp față de +/-0.25pp limita inițială, de la obiectivul de rată de dobândă de 0%. Haruhiko Kuroda, guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei a subliniat că această decizie nu reprezintă un semnal de înăsprire monetară, promițând chiar că va crește achizițiile lunare de obligațiuni de la 7.3 trilioane yeni (52 miliarde euro) la 9 trilioane yeni (64 miliarde euro). Investitorii însă, nu văd lucrurile la fel. Iar cum Banca Japoniei era ultima bancă cu o politică monetară relaxată, înăsprirea acesteia ar demonstra că toate băncile centrale sunt de aceeași baricadă în lupta împotriva inflației.

Valoarea surclasează creşterea

O acțiune de tip valoare este caracterizată printr-un preț de tranzacționare sub valoarea fundamentală în timp ce o acțiune de tip creștere este considerată ca având un potențial de creștere şi de a-şi extinde activitatea superior pieței. Mulți ani la rând acțiunile de tip creștere au fost preferate de investitori, în această categorie intrând majoritatea companiilor din sectorul tehnologic dar nu numai. În schimb, anul 2022, sub impactul creșterii ratelor de dobândă ce fac ca investițiile să fie mai costisitoare și riscul recesiunii prin frânarea cererii agregate să crească, a împins investitorii către acțiunile de tip valoare cu activități stabile- precum cele din sectorul farmaceutic sau energetic. Pentru anul 2023, în contextul politicii monetare restrictive este de așteptat ca investitorii să nu se arunce repede în acest tip de investiții doar pentru că sunt mai ieftine. Rezultatele financiare vor fi decisive în a concluziona dacă am fost prea pesimiști cu aceste acțiuni sau șirul de vești negative nu s-a încheiat.

Grafic: Evoluția din ultimul an și ultimii 5 ani a performanței indicelui global de acțiuni de tip valoare (MSCI World Value)- cu linia albastra şi a performanței indicelui global de acțiuni de tip creștere (MSCI World Growth)- cu linie portocalie. Indicii au fost normalizați la începutul fiecărei perioade la nivelul 100.

Sursa date: Bloomberg

China îşi anunţă revenirea

După cele mai răspândite proteste care au avut loc în China din 1989 și până în prezent, regimul de la Beijing a decis în mod neașteptat să-și revizuiască restricțiile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID renunțând la majoritatea controalelor și carantina în masă. Decizia a fost interpretată pozitiv de investitori care se așteaptă ca sectorul de servicii și consumul domestic să alimenteze creșterea economică în 2023.

Deși COVID continuă să facă ravagii în rândul populației observându-se și din activitatea manufacturieră ce a continuat să scadă în decembrie, guvernul a anunțat că va stimula cheltuielile fiscale și va revizui măsurile luate asupra sectorului imobiliar pentru a ajuta dezvoltatorii să își continue activitatea. Șirul anunțurilor a continuat cu decizia autorităților de reglementare chineze de a aproba un plan de strângere de fonduri pentru unitatea de consumatori a grupului Ant, acesta fiind cu un pas mai aproape de a obține licențele necesare în sectorul financiar. Toate aceste anunțuri sunt menite să calmeze principalele temeri ale investitorilor străini asupra Chinei, legate de creșterea economică, bula imobiliară și interferența statului asupra sectorului tehnologic. Politicile din China se anunță mult mai favorabile dezvoltării economice. Pe măsură ce acestea vor fi implementate și tensiunile geopolitice ameliorate, China își poate arăta iar potențialul de creștere pe care îl are.

Lecția de învățat din 2022 este că întotdeauna există un gram de neprevăzut şi este perfect normal să iți actualizezi opinia pe măsură ce ai mai multe informații. Sub această lecție în contextul informațional pe care îl deținem în acest moment ne așteptăm ca în 2023 efortul pentru a controla inflația să rămână în lumina reflectoarelor. Deși investitorii vor încerca să vadă luminița de la capătul tunelului, prin orice publicare a ratei inflației, să nu uităm că inflația este înșelătoare și odată răspândită este greu de readus la normal.

Informațiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare și nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitație de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiții și nici o consiliere fiscală sau juridică. Deși a fost acordată o atenție deosebită conținutului acestui document, nu se acordă nicio garanție, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce privește acuratețea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entității NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societăți sau unități afiliate, a funcționarilor, directorilor sau angajaților acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect in ceea ce privește informațiile și/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilități, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicații sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiționale pe informațiile din prezentul document. Investițiile implică risc. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau se poate diminua, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare și in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate și interpretate conform legislației olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?