Fonduri mutuale

Noile fonduri mutuale de la ING.

 • Iti pot aduce un castig mai bun decat produsele de economisire 
 • Urmaresti in Home`Bank evolutia portofoliului tau
Vreau sa aplic

Dintotdeauna rolul banilor a fost sa circule. De la om la om. De la companie la companie. Pusi in miscare, adica investiti, banii isi pot mari valoarea si iti pot aduce un castig mai bun decat daca i-ai tine blocati. Pe langa clasicele metode de economisire – depozitele si conturile de economii – poti sa dai un randament mai bun banilor tai investínd o parte din economii in fondurile mutuale.Mai simplu de inteles si de ales.
Mai simplu de inteles si de ales.

Mai simplu de inteles si de ales.

Noile fonduri sunt pachete de fonduri, create special pentru a se potrivi diferitelor profiluri de investitor: 

 • ING Conservator: 90% obligatiuni, 10% actiuni
 • ING Moderat: 70% obligatiuni, 30% actiuni
 • ING Dinamic: 40% obligatiuni, 60% actiuni

 Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.
Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.

 Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.

Stii cum se spune, nu-ti pune toate ouale in acelasi cos. La fel e si cu banii. Fondul investeste banii tai in diferite instrumente (actiuni, obligatiuni etc.)– sau, pe romaneste, cumpara cate putin din fiecare pentru a creste sansele de castig.

Iti e la indemana sa investesti.
Iti e la indemana sa investesti.

Iti e la indemana sa investesti.

Nu trebuie sa ai o avere ca sa poti investi. Poti incepe oricand: suma minima pentru un fond mutual de investitii este de 500 lei sau 100 EUR / USD - in functie de valuta fondului mutual in care doresti sa investesti.

Cat costa?
Cat costa?

Cat costa?
 • comision cumparare :
  • 0% pentru ING Conservator, ING Moderat, ING Dinamic
  • 0,5% pentru celelalte fonduri
 • 0% comision vanzare
 • 0,72% - 2,5% comision de management al fondului (difera de la un fond la altul si este inclus in pretul unitatilor de fond)


Afla mai multe

Vreau sa aplic

Ce trebuie sa stiu?

Ce sunt si cum functioneaza fondurile mutuale?

Fondurile mutuale aduna bani de la mai multi investitori. Administratorul de fond investeste acesti bani in diferite instrumente financiare, in functie de strategia specifica fondului, pentru a obtine profit. Toti investitorii primesc unitati de fond in schimbul banilor investiti.
 

Cum aplic pentru un fond mutual?

Poti investi in fondurile mutuale direct din aplicatia ING Home’Bank pentru mobil. Sau poti aplica online aici pentru a afla mai multe de la specialistii nostri, in ING Office.

Sunt fondurile mutuale de investitii potrivite pentru mine?

Daca vrei sa iti diversifici economiile si cauti un castig potential mai mare, atunci da, fondurile mutuale reprezinta o alegere potrivita pentru tine. 
Totodata, trebuie sa stii ca exista riscuri asociate acestor investitii. Valoarea investitiei in fondurile mutuale poate creste sau se poate diminua in functie de evolutiile pietelor financiare in care a investit fondul.

Pe ce perioada e mai bine sa investesc?

Indiferent in ce tip de fond investesti, daca o faci pe termen lung, poti depasi mai usor perioadele de scadere temporara a valorii unitatilor de fond. Astfel, ai putea sa obtii un castig mai mare. Este recomandat sa ai un orizont de timp de cel putin 2 ani.

Ce riscuri imi asum cand investesc intr-un fond mutual?

Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare fond are un risc specific, in functie de strategia de investitii si de tipul de instrumente financiare in care investeste. Este posibil ca, in functie de conditiile de piata, suma investita sa nu poata fi recuperata in totalitate sau sa nu se obtina randamentul asteptat.

Ce inseamna “diversificare”? De ce este buna pentru investitiile mele?

Fondul mutual este o investitie diversificata. Adica o unitate de fond investeste in mai multe instrumente financiare de acelasi fel, sau chiar in instrumente financiare de diferite tipuri (actiuni, obligatiuni etc.).
Diversificarea este buna deoarece managerul de portofoliu poate obtine castig pentru investitori chiar si atunci cand conditiile de piata sunt mai putin favorabile pentru unele instrumente. De exemplu, daca pretul actiunilor scade este posibil sa obtina o crestere prin pretul obligatiunilor. Sau daca o anumita zona geografica are scaderi, o alta zona geografica poate obtine cresteri.

Sunt garantate investitiile in fonduri mutuale?

Investitia in fonduri nu este garantata. Nu este cunoscut randamentul acesteia si este posibil sa apara scaderi ale valorii investite, Obiectivul fondurilor mutuale este sa obtina castig pentru investitori, iar acest lucru se intampla pe termen mediu si lung, asa cum poate fi observat din evolutia istorica a fondurilor mutuale. 

Trebuie sa declar castigurile la Directia de Taxe si Impozite?

Da, trebuie sa declari castigul realizat din vanzarea sau din conversia unitatilor tale de fond. Acesta nu se impoziteaza la sursa. Daca in anul precedent nu ai efectuat nicio tranzactie de vanzare sau conversie a unitatilor de fond, iar portofoliul tau a avut o performanta pozitiva, acest castig (netransformat inca in bani) nu se impoziteaza.

Incepand cu anul fiscal 2017, datorezi si contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din investitii (de ex. dobanzi, castiguri de capital) doar daca:

 • nu realizezi anumite tipuri de venituri  prevazute de lege (de ex., venituri din salarii, din activitati independente, din pensii); si
 • veniturile tale medii lunare din investitii sunt mai mari decat salariul minim lunar brut (RON 1450 in 2017). 

Cota individuala CASS este de 5.5% aplicata la veniturile din investitii si nu se retine la sursa de catre banca, ea se stabileste de catre ANAF in anul urmator celui in care sunt obtinute veniturile. De exemplu, pentru veniturile din investitii obtinute in 2017, vei primi decizia de impunere in 2018.

Aceasta nota reprezinta o informare cu caracter general avand la baza Ordonanta de Urgenta 3/2017. Pentru determinarea situatiei tale personale, te rugam sa te adresezi unui consultant fiscal autorizat sau Administratiei Fiscale de care apartii.

Ce costuri am?

Ce comisioane platesc?

Singurul comision pe care trebuie sa-l platesti este cel de subscriere (cumparare): 

 • 0% pentru ING Conservator, ING Moderat, ING Dinamic pana la 31 decembrie 2017 
 • 0,5% pentru celelalte fonduri

Comisionul se calculeaza ca procent din suma investita in fiecare fond si se retine automat.
Comision de management al fondului: 0,72% - 2,5% pe an (difera de la un fond la altul)  si este inclus in pretul unitatilor de fond si in randamentul afisat.
Acest comision acopera costurile de administrare, custodie si servisare pentru acel fond.

De ce fluctueaza pretul fondurilor mutuale de investitii de la o zi la alta?

Valoarea unitatii de fond se calculeaza in fiecare zi, dupa ce piata sau pietele financiare in care investeste fondul se inchid. Se calculeaza valoarea tuturor investitiilor la pretul zilei iar aceasta da valoarea totala a fondului. Din valoarea aceasta se scad cheltuielile fondului (inclusiv comisioanele) si, astfel, rezulta o valoare neta, care se imparte la numarul de unitati de fond distribuite in piata. De aici si termenul de VUAN (valoarea unitară a activului net).

Cand aflu pretul de cumparare/vanzare?

O particularitate a investitiei in fonduri mutuale este aceea ca pretul unitatii de fond nu se cunoaste in ziua in care se face tranzactia, ci abia a doua zi. Asta pentru ca pretul afisat astazi (VUAN- valoarea unitara a activului net) este aferent zilei de ieri si este cel calculat in baza preturilor actiunilor/obligatiunilor de ieri. Orice cumparare sau vanzare de unitati de fond instructata de client astazi, va fi efectuata de catre fond astazi, iar pretul de astazi se va afla abia la inchiderea pietelor financiare.

Care sunt criteriile de indeplinit pentru a putea investí?

Ce criterii trebuie sa indeplinesc?

 • Sa ai minim 18 ani; 
 • Sa nu ai elemente U.S. (cetatenie US, resedinta US, Green card, date de contact din SUA, etc.) si sa nu ai restrictii de tranzactionare la nivel de conturi (de exemplu sa nu existe popriri active)