Fonduri mutuale

Fonduri mutuale de la ING.
Simplu de inteles si de ales.

 • Iti pot aduce un castig mai bun decat produsele de economisire
 • Cu ING Home'Bank esti mereu la curent cu portofoliul tau 
 • Primesti 100 lei daca investesti minimum 5000 lei pana la 15.12.2017
Ma intereseaza

Fondurile mutuale – ce sunt si cum le folosesti

Banii vorbesc despre fondurile mutuale

 Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.
Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.

 Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.

Stii cum se spune, nu-ti pune toate ouale in acelasi cos. La fel e si cu banii. Fondul investeste banii tai in diferite instrumente (actiuni, obligatiuni etc.)– sau, pe romaneste, cumpara cate putin din fiecare pentru a creste sansele de castig.

Ai acces la pietele financiare internationale, alaturi de investitori din toata lumea.

Suma minima pentru investitii:
Suma minima pentru investitii:

Suma minima pentru investitii:
 • 500 lei sau 100 EUR/USD pentru investitii non-periodice
 • 200 lei sau 50 EUR/USD pentru serviciul "investitii periodice"

Poti sa investesti direct din Home’Bank
Poti sa investesti direct din Home’Bank

Poti sa investesti direct din Home’Bank
 • cumperi Fonduri Mutuale
 • vinzi Fonduri Mutuale
 • vezi portofoliul tau de Fonduri Mutuale si istoricul tranzactiilor

Cat costa?
Cat costa?

Cat costa?
 • comision cumparare :
  • 0% pentru ING Conservator, ING Moderat, ING Dinamic
  • 0,5% pentru celelalte fonduri
  • 0% pentru investitiile periodice, indiferent de fondul ales
 • 0% comision vanzare / rascumparare
 • 0,72% - 2,5% comision anual de management al fondului  (difera de la un fond la altul si este deja inclus in pretul unitatilor de fond)

Ce sunt si cum functioneaza fondurile mutuale?

Fondurile mutuale aduna bani de la mai multi investitori. Administratorul fondului de investitii foloseste acesti bani in diferite instrumente financiare, in functie de strategia specifica fondului, pentru a obtine profit. Toti investitorii primesc unitati de fond in schimbul banilor investiti.
 

Cum aplic pentru un fond mutual?

Poti investi in fondurile mutuale direct din aplicatia ING Home’Bank pentru mobil. Sau poti aplica online aici pentru a afla mai multe de la specialistii nostri, in ING Office.

Sunt fondurile mutuale de investitii potrivite pentru mine?

Daca vrei sa iti diversifici economiile si cauti un castig potential mai mare, atunci da, fondurile mutuale reprezinta o alegere potrivita pentru tine. 
Totodata, trebuie sa stii ca exista riscuri asociate acestor investitii. Valoarea investitiei in fondurile mutuale poate creste sau se poate diminua in functie de evolutiile pietelor financiare in care a investit fondul.

Pe ce perioada e mai bine sa investesc?

Indiferent in ce tip de fond investesti, daca o faci pe termen lung, poti depasi mai usor perioadele de scadere temporara a valorii unitatilor de fond. Astfel, ai putea sa obtii un castig mai mare. Este recomandat sa ai un orizont de timp de cel putin 2 ani.

Ce riscuri imi asum cand investesc intr-un fond mutual?

Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare fond de investitii are un risc specific, in functie de strategia de investitii si de tipul de instrumente financiare in care investeste. Este posibil ca, in functie de conditiile de piata, suma investita sa nu poata fi recuperata in totalitate sau sa nu se obtina randamentul asteptat.

Ce inseamna “diversificare”? De ce este buna pentru investitiile mele?

Fondul mutual este o investitie diversificata. Adica o unitate de fond investeste in mai multe instrumente financiare de acelasi fel, sau chiar in instrumente financiare de diferite tipuri (actiuni, obligatiuni etc.).
Diversificarea este buna deoarece managerul de portofoliu poate obtine castig pentru investitori chiar si atunci cand conditiile de piata sunt mai putin favorabile pentru unele instrumente. De exemplu, daca pretul actiunilor scade este posibil sa obtina o crestere prin pretul obligatiunilor. Sau daca o anumita zona geografica are scaderi, o alta zona geografica poate obtine cresteri.

Sunt garantate investitiile in fonduri mutuale?

Investitia in fonduri nu este garantata. Nu este cunoscut randamentul acesteia si este posibil sa apara scaderi ale valorii investite, Obiectivul fondurilor mutuale este sa obtina castig pentru investitori, iar acest lucru se intampla pe termen mediu si lung, asa cum poate fi observat din evolutia istorica a fondurilor mutuale. 

Trebuie sa declar castigurile la Directia de Taxe si Impozite?

Da, trebuie sa declari castigul realizat din vanzarea sau din conversia unitatilor tale de fond. Acesta nu se impoziteaza la sursa. Daca in anul precedent nu ai efectuat nicio tranzactie de vanzare sau conversie a unitatilor de fond, iar portofoliul tau a avut o performanta pozitiva, acest castig (netransformat inca in bani) nu se impoziteaza.

Incepand cu anul fiscal 2017, datorezi si contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din investitii (de ex. dobanzi, castiguri de capital) doar daca:

 • nu realizezi anumite tipuri de venituri  prevazute de lege (de ex., venituri din salarii, din activitati independente, din pensii); si
 • veniturile tale medii lunare din investitii sunt mai mari decat salariul minim lunar brut (RON 1450 in 2017). 

Cota individuala CASS este de 5.5% aplicata la veniturile din investitii si nu se retine la sursa de catre banca, ea se stabileste de catre ANAF in anul urmator celui in care sunt obtinute veniturile. De exemplu, pentru veniturile din investitii obtinute in 2017, vei primi decizia de impunere in 2018.

Aceasta nota reprezinta o informare cu caracter general avand la baza Ordonanta de Urgenta 3/2017. Pentru determinarea situatiei tale personale, te rugam sa te adresezi unui consultant fiscal autorizat sau Administratiei Fiscale de care apartii.

Care este diferenta dintre fonduri mutuale si depozite?

Spre deosebire de un depozit, valoarea investitiei tale in fonduri mutuale poate creste sau se poate diminua in functie de evolutiile pietelor financiare. Performantele anterioare ale fondului de investitii nu reprezinta garantii ale realizarilor viitoare.

Cum setez o investitie periodica?

Mergi in orice ING Office/agentie ING si:
- alegi fondul in functie de preferinta si profilul tau de investitor
- alegi ce suma vrei sa investesti lunar: minim 200 lei / 50 EUR sau USD; maxim 10.000 lei / 2.500 EUR sau USD.
- alegi ziua in care vrei sa cumperi unitati de fond luna de luna; poate fi ziua ta de salariu sau ziua ta norocoasa, orice data intre 1 si 28.

Poti seta mai multe investitii periodice, in fonduri diferite sau acelasi fond, cu ce sume si in ce zile vrei tu. Daca intr-o luna nu ai bani in contul curent, nu e nicio problema, investitia nu se mai efectueaza.

Cum pot opri o investitie periodica deja setata?

Poti opri investitia periodica oricand, in orice ING Office/agentie ING Bank, fara sa te coste nimic. 

De ce fluctueaza pretul fondurilor mutuale de investitii de la o zi la alta?

Valoarea unitatii de fond se calculeaza in fiecare zi, dupa ce piata sau pietele financiare in care investeste fondul se inchid. Se calculeaza valoarea tuturor investitiilor la pretul zilei iar aceasta da valoarea totala a fondului. Din valoarea aceasta se scad cheltuielile fondului (inclusiv comisioanele) si, astfel, rezulta o valoare neta, care se imparte la numarul de unitati de fond distribuite in piata. De aici si termenul de VUAN (valoarea unitară a activului net).

Cand aflu pretul de cumparare/vanzare?

O particularitate a investitiei in fonduri mutuale este aceea ca pretul unitatii de fond nu se cunoaste in ziua in care se face tranzactia, ci abia a doua zi. Asta pentru ca pretul afisat astazi (VUAN- valoarea unitara a activului net) este aferent zilei de ieri si este cel calculat in baza preturilor actiunilor/obligatiunilor de ieri. Orice cumparare sau vanzare de unitati de fond instructata de client astazi, va fi efectuata de catre fond astazi, iar pretul de astazi se va afla abia la inchiderea pietelor financiare.

Ce criterii trebuie sa indeplinesc?

 • Sa ai minim 18 ani; 
 • Sa nu ai elemente U.S. (cetatenie US, resedinta US, Green card, date de contact din SUA, etc.) si sa nu ai restrictii de tranzactionare la nivel de conturi (de exemplu sa nu existe popriri active)